Les vendes del sector va ser positiu en 2,54%, un lleuger augment dels vins de taula i retracció dels millors vins i caves. Sucs de raïm manté resultats favorables de l'expansió del mercat

En el primer semestre de 2013, el mercat intern de Brasil va registrar un lleuger increment del 2,54% en la venda de vins fins, de taula i escumosos, per un total de 107,9 milions de litres. Aquest resultat es relaciona amb el mateix període de l'any passat, quan es van vendre 105.200.000 de litres. Per a la indústria del vi brasiler, aquesta evolució reflecteix un estancament de les vendes, amb índexs de tímids alta vi de taula, de 3,21%, amb gairebé el mateix percentatge de disminució d'un bon vi, -3,10%, i una petita retrocedir en la resplendor de -1,97%.

La comercialització dels sucs de raïm 100% natural, al seu torn, s'ha mantingut el bon comportament dels últims anys. Els sucs 100% naturals llestos per al consum i concentrats van augmentar 32,83%, a 50,8 milions d'litres. El punt més destacat va ser que els sucs naturals preparats llestos per al consum que l'augment de la comercialització en el 42,94%. Aquesta xifra representa un augment de 9.970.000 de litres en el primer semestre de 2012.

Pel president de la Junta de Ibravin, Alceu Dalle Molle, els resultats del període reflecteixen el refredament de l'economia i les expectatives de la indústria frustrats. "Si tenim en compte la situació econòmica, no han tingut un mal exercici. La venda de cervesa també es va retractar i les importacions la caiguda va ser encara més gran. Però l'any passat no ha estat favorable, i tenia una perspectiva de millorar les vendes a causa del acord amb el retail ", assenyala el director.

Dins dels vins de taula del segment, el semestre va registrar un lleuger increment del 3,21% respecte al mateix període de l'any anterior, amb unes vendes de 94,7 milions de litres. En aquesta categoria, la venda de mineral va mostrar els millors resultats, amb un increment del 8,77%, el que representa un volum de 39,6 milions de litres en comparació amb 36.400.000 el 2012. Aquesta tendència de la migració entre els vins de taula a granel per embotellar ha anat en augment des de 2011.

El president de la Federació de Cooperatives de Cellers de Rio Gran do Sul (Fecovinho), Oscar Lot, advertint que aquest resultat, encara que positiva, no és satisfactòria. "Els inventaris empresarials són molt alts, i en sis mesos tenim una nova collita en el camí. El creixement de l'embotellat del vi (taula) està molt ben considerada, però el gran volum encara és al solt. Així que encara necessitem el suport de les mesures del govern per ajudar a la comercialització dels volums emmagatzemats ", argumenta Lot

El rendiment dels sucs naturals se celebra per la indústria, ja que el producte és una alternativa per al tractament dels raïms americanes i híbrids utilitzats per als vins de taula. No obstant això, el líder del mercat Fecovinho explica que, encara que favorable, no pot compensar els volums transformats a base d'aquest material. "Mentre que el mercat dels sucs és d'al voltant de 50 milions de litres, dels vins de taula es troben entre 200 milions de dòlars", observa. Els líders també en compte que en aquest període es va produir la influència que les compres de suc de raïm per la Companyia Nacional d'Abastament (Conab) amb el conjunt del Ministeri de Desenvolupament Agrari (MDA) en el Programa d'Adquisició d'Aliments (PAA), la quantitat 5 milions de litres.

Per contrarestar els resultats de la indústria, els bons vins i escumosos va mostrar descens en les vendes nacionals. Els vins fins caure un 3,10%, amb la venda de 8,76 milions de litres, i brillant 1,65%, amb 3.470.000. Les importacions van tenir una caiguda de gairebé el 4,14% en els vins fins, i 17.78% en el gas. Sumant les dues categories d'importacions, el resultat va ser negatiu en 4,96%, amb unes vendes totals de 31,25 milions de litres. Aquest comportament significa que 1,6 milions de litres de vins importats van deixar entrar al país en aquest període.

"En general, el mercat està tancat. Desafortunadament esperava tenir més espai als prestatges amb l'acord de promoció signat l'any passat amb els supermercats, importadors i distribuïdors, però no ha estat així ", lamenta Dirceu Scotta, president de la Unió Brasilera del Vi (Uvibra). Ell informa que l'any passat els inventaris minoristes graduat dels productes importats, com es reflecteix en l'adquisició de més baixa aquest any i justifica la disminució del període presentat. Però el punt de venda, aquestes etiquetes segueixen dominant el mercat.

A la segona meitat és tradicionalment mostra més dinàmic que el primer, és la perspectiva dels indicadors de recuperació. Dalle Molle creu que les estratègies de promoció que s'han alineat amb la indústria de supermercats i distribuïdors comencen a fer efecte, l'augment de l'exposició dels vins brasilers en els punts de venda. "Tenim una perspectiva d'augment de les vendes i una major reducció de les importacions. Si les accions que estem construint amb la promoció de venda al detall en l'acord tingui efecte, la situació pot millorar. De totes maneres, en el cas dels vins de taula, encara hem de donar suport a la venda de les accions ", conclou el director.

Segueix-me -> Facebook | Instagram | Twitter | Linkedin | Ràdio CBN