Château d'Cos Estournel е винарна в Saint-Estephe AOC рамките регион doMédoc, принадлежащ към виното района на Бордо и червено вино, която е разработена в този имот. Това е Deuxiémes Crus в Официален класификация на 1855. Имотът се намира в непосредствена близост до Шато Лафит Rthschild.

Името на Cos се отнася до "хълма на камъчета" в диалект Gascón и името Cos d'Estournel беше даден през 1810 г., Луи-Gaspard d'Estournel. The Chateau, подобно на много други в района, смениха няколко пъти в хода на историята, който започва през 1852 г., когато е бил купен от английски банкер Чарлз Сесил Martyns. През 1869 г. той е бил продаден на испанско семейство Errazu, само за да бъдат продадени отново 20 години по-късно през 1889 г., за да Hostein семейството, базирана в Бордо. Чрез брака си с Мари-Терез Hostein, Louis-Victor Charmolue, който е и собственик на Château Монтроуз, придоби контрол на Cos d'Estournel през 1894 г. И накрая, през 1917 г., е била продадена на Фернан Ginestet. Шатото е останало в Ginestet семейството оттогава, преминавайки през 1970 г. в рамките на "Domaines Пратс", комбинираната стопанството на Ginestet и Пратс, и се контролира от Bruno Пратс.

Château d'Cos Estournel произвежда два червени вина: тяхното Grand и втория си вино, да ги пагоди на Cos.

Мерло тенденция да отнеме повече време от други леви банкови вина.

Това вино е най-доброто от хоризонтален Bordeaux 1996 ще публикуваме отделно тази седмица.

MF дегустация бележки:

Visual, красив рубинен с тенденция към граната и хало почти никакви признаци на еволюцията. Ароматите на червени плодове във фонов режим, балансиран дърво, графит и някои флорални нотки. Тези характеристики се редуват всеки път. В един момент това е нюанс на плодове обърна внимание, за да застане след цветен черта или по-минерален характер, и така беше цяла нощ. Устата е структурирана, с твърди танини, но нищо грубо, голяма киселинност и отлична устойчивост.

2Eme CRU Classe на Св Estephe (95WS и 93RP) Chateau d'Cos Estournel ST97- 1996 - AOC: St. Estephe - 65% Каберне Совиньон / 35% Мерло