pengoptimuman enjin carian laman web mengemukakan e-mel pemerah

Arkib untuk Kategori 'Summer Wine'

Teks asalnya diterbitkan dalam ruang Hidup Hayat | C2 + Pleasure & Co | Jurnal Warta

Lajur hari ini adalah khusus untuk Pinot Noir, salah satu daripada anggur yang tertua dan yang paling penting merah di dunia ditahbiskan di rantau Burgundy di Perancis, bagi wain yang luar biasa. Ia juga dikenali untuk kegunaan dalam penyediaan champagne.

Ciri utama dari Pinot Noir adalah keanggunan. Apabila muda, kasta yang mempunyai perisa buah-buahan berwarna merah dan tanin lembut dan segar dengan tekstur ringan daripada Cabernet Sauvignon, yang membuat wain mereka sedap dan sesuai untuk cuaca musim panas.

Pada masa lalu, orang-orang yang membuat keputusan untuk memupuk Pinot Noir luar Burgundy mempunyai masalah. Anggur sukar untuk berkembang, walaupun di tempat asal mereka. Walau bagaimanapun, walaupun kesukaran, loji ia sentiasa godaan. Mengatakan bahawa pengeluar Dunia Baru. Dari masa ke masa, dan telah menuntut pengetahuan teknikal dan dedikasi di pihak pembuat wain, kasta menunjukkan keupayaannya untuk menyesuaikan diri, membangunkan ciri-ciri sendiri, dengan rasa yang berbeza, tahap kualiti, keupayaan prestasi dan masa matang.

Hari ini kita sudah boleh rasa Pinots baik dari kawasan-kawasan yang berlainan di dunia, sebagai contoh, Oregon dan California, Amerika Syarikat, dan negara-negara seperti Chile, Argentina, Uruguay, New Zealand, Jerman dan juga Brazil.

Permintaan yang tinggi bagi wain Pinot Noir di Brazil dan di dunia berlaku selepas pembebasan filem "Mendatar" pada tahun 2004 Dalam plot, seorang lelaki tertekan cuba untuk menjadi seorang penulis. Terpesona dengan wain Pinot Noir, dia memutuskan untuk memberikan sarjana muda untuk kawan baiknya perjalanan melalui tempat penghasilan wain California.

Merasai untuk ruangan ini label dalam dan di luar Burgundy, berharga antara £ 60 dan £ 170 pada akhir rasa, saya mempunyai kejutan besar: wain tidak menunjukkan perbezaan yang besar dalam kualiti dan, ya, perbezaan yang jelas gaya. The New World menunjukkan buah yang meriah, sering mengingatkan jambu batu masak. Dunia Lama, seterusnya, menyampaikan beban yang lebih sederhana dan kurang pada watak buah. Saya cadangkan untuk keju lembut harmonisasi, salmon, tuna, daging anak lembu dan pizza.

Vincent Girardin Santenay 2007 | keseimbangan yang baik dan tumpuan, dengan buah-buahan merah, sentuhan ungu dan herba cahaya. Segar dan seimbang, dengan tanin sangat lembut. Bagi mereka yang mempunyai teksi lebih sesaran. Di mana: Hypermarket Ok | £ 176 | Perancis

Domaine Pierre Andre Bourgogne Pinot Noir Vieilles Vignes 2011 | Nota buah-buahan segar, strawberi dan ceri, mineral dan balsamic. Halus dan elegan. Keasidan Besar. Agak seimbang. Di mana: Buywine.com.br | £ 99 | Perancis

Bueno Bellavista Negeri Pinot Noir 2011 | pengulas Wain Galvão Bueno adalah sengit, dan pada masa yang sama elegan, dengan buah-buahan sebagai. Lembut dan seperti sutera. Penamat Long. Di mana: Carone | R $ 65 | Brazil

Matua Lembah Pinot Noir 2011 | contoh indah New Zealand | aroma sengit Ia mengingatkan buah-buahan merah, raspberry dan blackberry (sentuhan warna tanah yang lembut). Halus, dengan buah-buahan, nota elegan. Di mana: Wain Vix | R $ 65 | New Zealand

Marichal Pinot Noir 2009 | buah, sengit, berpengalaman dengan rempah. Pada lelangit, ia mempunyai tanin lembut dan sedikit manis. Wain yang mudah untuk minum dan menikmati. Di mana: ENOTRIA | $ 75 | Uruguay

Dr Longgarkan Villa Wolf Pinot Noir Qualitätswein 2011 | Saya merasai buat kali pertama, Pinot Jerman. Disukai. Typicality baik. Aroma lazat, buah-buahan dan bunga-bungaan. Bulat, "panas", tetapi tidak alkohol. Di mana: Wine.com.br | R $ 67 | Jerman

Chilcas Single Vineyard Pinot Noir 2011 | Sayur-sayuran dan buah-buahan memberikan sentuhan yang sangat istimewa kepada wain ini. Mengisi mulut dan meninggalkan aftertaste yang berkekalan dan lazat. Berkuasa, tetapi tidak beralkohol dan cloying. Kesegaran Besar. Di mana: Buywine.com.br | R $ 74 | Chile

Bodega Del Fin Del Mundo Reserva Pinot Noir 2011 | buah-buahan merah dan rempah (kayu manis). Lelangit baldu, dengan banyak buah-buahan masak dan jambu batu. Meninggalkan kesan di dalam mulut yang lazat. Di mana: Wine.com.br | R $ 64 | Argentina

Teks asalnya diterbitkan dalam ruang Hidup Hayat | Notebook Pleasure & Co | Jurnal Warta

Yang merasa wain biasanya dikaitkan dengan musim yang paling sejuk tahun ini. Tetapi itu tidak berhenti minuman yang dinikmati pada musim panas. Sebaliknya yang lebih gemuk, masukkan tempat kejadian, cahaya dan wain menyegarkan: berkilauan, putih, merah muda dan merah wain tanpa melalui kayu.

Dalam bilik bawah tanah cadangkan anda memilih label vintages baru. Ini akan menjadi lebih berasid dan oleh itu kesegaran yang lebih besar. Jangan lupa untuk semak kandungan alkohol. Yang lebih rendah (13% adalah ideal), mengurangkan rasa panas. Secara umum, wain musim panas adalah lebih mudah untuk minum dan lebih murah.

Jadi, anda mempunyai persepsi yang lebih aroma dan rasa, suhu adalah faktor utama. Jika arak itu merasai sangat sejuk, dan telah membatalkan aroma, menjadikan rasa lebih jelas daripada kepahitan dan tannin, dalam kes merah. Jika ia dihidangkan panas, alkohol menjadi lebih ketara. Pada masa itu, baldi ais, adalah aksesori penting.

(Suhu Perkhidmatan 6 hingga 8 C) Sparkling

Walaupun champagne yang terkenal dan dihormati dunia, berkilauan negara juga mempunyai kesegaran mengejutkan.

Putih (perkhidmatan suhu 10 ° hingga 12 ° C)

India Chile Sauvignon Blanc, Chardonnay Brazil, Vinho Verde dari Portugal, Argentina Torrontes, Muscadet Perancis, ringan dan menyegarkan. Memandangkan keasidan kualiti yang lebih tinggi daripada wain putih, sentiasa memilih tanaman baru.

Rosé (suhu perkhidmatan antara 10 hingga 12 C)

Dihuraikan dengan anggur dan vinified dengan kulit yang ringkas, hanya untuk mengukur warna untuk minuman. Hasilnya adalah wain halus seperti putih, aromatik, tetapi dengan struktur lebih pada lelangit, yang membuat mereka dapat mengikuti hidangan lebih tersusun.

Lampu merah (suhu perkhidmatan 14 C)

Merah Light, keasidan yang baik dan beban tanin yang rendah adalah yang paling sesuai. Ex: Pinot Noir, Gamay, Tempranillo, Bonarda juga pilihan yang baik.

Adolfo Beg Brut - Brazil - £ 33 - Doc Angkasa

  • Visual terang kuning, sederhana dan kecil buih ringan dengan kegigihan yang baik. Aroma mengingatkan roti doh masam, buah-buahan dan bunga-bungaan. Lelangit menunjukkan creaminess sederhana, buah yang baik, segar, keasidan sengit dan seimbang.

Castellroig Cava Brut Court - Sepanyol - £ 74 - Grand Cru

  • A wain indah Sepanyol, yang dibuat dengan potongan anggur Macabeo, Parellada, Xarel·lo. Citrus aroma dengan nota epal, pir dan beberapa bakar dan mineral. Lelangit kering dan berstruktur, keasidan besar dan creaminess.

Duke Field Putih 2012 - Sepanyol - £ 30 - Doc Angkasa

  • Disediakan dengan Viura (80%) dan Sauvignon Blanc (20%), anggur membentangkan jerami visual kuning dengan tinges hijau. Amora buah-buahan segar seperti epal dan pic. Lelangit adalah buah-buahan dan telah seimbang keasidan dan bersepadu.

Hadiah Pinot Noir 2012 - Brazil - R $ 42,90 - OK Supermarket

  • Dipilih oleh majalah Inggeris Penyiring Terputus-Putus sebagai salah satu daripada enam wain Brazil terbaik, ini Pinot Noir menunjukkan harga yang besar ditambah dengan banyak typicality dengan nota buah-buahan merah masak dengan beberapa nuansa bunga. Lelangit lembut, segar dan bulat. Wain yang mudah untuk minum dan menyenangkan.

Dilindungi dari Fidalgo Rosé 2012 - Portugal - £ 35 - Carone

  • Label ini, sangat dipuji dalam perlumbaan menunjukkan hidup, aroma sengit ceri visual, buah, mengingat currant. Terus menggembirakan di dalam mulut. Drew perhatian oleh keasidan besar dan kesegaran.

Palmira Sauvignon Blanc 2012 - Chile - £ 29 - Zanatta

  • Aroma menyenangkan, dengan buah-buahan sitrus. Rayuan oleh ketiadaan herba. Rasa ringan, dengan tekstur yang lembut dan keasidan yang baik. Untuk merasai tanpa kepura-puraan yang besar. Wain untuk hari ke hari.

Palmira Chardonnay 2012 - Chile - £ 29 - Zanatta

  • Segar, ceria, mempunyai nota buah-buahan putih, pir, pic, sitrus dan cahaya mineral. Lelangit lembut dengan keasidan yang seimbang dan masa kini. Wain lain untuk dibawa ke pantai atau kolam.

Susana Balbo Torrontés crios 2012 - Argentina - £ 46 - www.wine.com.br

  • Tidak dapat terlepas Torrontés Argentina. Aroma segar, dengan nota biasa bunga mawar dan laici. Lelangit ringan dan segar dengan tekstur lembut, keasidan yang besar. Elegan dan baik ketekunan.

Teks asalnya diterbitkan dalam ruang Hidup Hayat | Notebook Pleasure & Co | Jurnal Warta

Menentukan kualiti wain yang tidak mudah. Dengan mengetepikan kebenaran politik, di mana wujud frasa "wain yang baik adalah salah satu yang anda suka," anda perlu pengalaman untuk minuman yang boleh difahami dengan lebih baik dan dihargai. Selalunya, keuntungan ini pengetahuan pergi bersama-sama dengan perubahan dalam rasa. Apabila menyedari bahawa kurang, lebih ringan dan wain seimbang menghabiskan lebih menyenangkan dalam mangkuk.

Saya mengambil konsep ini untuk bercakap mengenai pengalaman yang saya terpaksa merasai vintages baru dan mengeluarkan anggur Chile De Martino. Berita winemaker projek Marcelo Retamal telah dibentangkan baru-baru ini di Victoria oleh pengurus eksport Cristian Castro Ubal dan wakil Negeri mengimport dalam Penyiring Terputus-Putus, Julio Antunes.

De Martino mula mencari gaya baru pada tahun 2011, meninggalkan melekat pada berat dan berkayu wain gambar - yang memenuhi pengkritik antarabangsa seperti Robert Parker - untuk menerima pakai gaya yang saya nyatakan di atas, lebih ringan dan seimbang.

Dalam amalan, perubahan ini bermula dengan pilihan terroir dan kebun anggur yang sesuai, dengan hanya menggunakan yis liar, terdapat di dalam kulit anggur (bertanggungjawab untuk penapaian yang sama), dan menuai yang dilakukan lebih awal. Oleh itu diperolehi keasidan semulajadi dan mencegah penambahan asid tartarik. Oleh yang demikian anggur dengan kandungan gula yang tinggi, yang menjadikan mereka lebih wain beralkohol dimansuhkan. Semua sebagai semula jadi yang mungkin.

Tidak menggunakan tong baru (225 liter) dan penggantian secara beransur-ansur oleh Foudres Austria (kapasiti 5000 liter) adalah satu lagi faktor yang membawa kepada keseimbangan. Seperti yang telah diperkatakan, semakin besar bekas, kenalan kayu yang lebih rendah dengan anggur, dan yang lebih rendah dan lebih perlahan akan kesannya terhadap rasa minuman.

Anggur diselamatkan anggur Cinsault dan penggunaan amphorae (tinajas), dari pasu Yunani yang diperbuat daripada tanah liat, yang digunakan pada masa lalu untuk menyimpan beberapa jenis penggunaan. Dalam winemaking, peralatan ini mengekalkan ciri-ciri asal buah, tanpa topeng, sebagai mereka telah dipanggil broths untuk melalui kayu.

Gallardia del Itata Cinsault Rosé 2012 | Diundi rosé terbaik 2013 oleh Descorchados Panduan. 100% Cinsault anggur. Hidung halus, dengan buah-buahan merah dan sentuhan bunga. Keasidan Besar. Paella hebat dengan makanan laut. | Di mana: Space DOC | R $ 65

Quebrada Seca Chardonnay Vineyard Single 2011 | Sangat aromatik (mineral), mempunyai tekstur berkrim (bermentega) dan ketekunan yang sangat baik. Berjalan lancar dengan ikan berlemak. Menghabiskan 12 bulan dalam tong oak Perancis lama. Di mana: Ville du Vin | R $ 130

Cinsault Viejas Tanijas 2012 | 100% Cinsault, masak selama tujuh bulan di tanah liat abad amphorae. Buah-buahan yang bersih, segar. Menggabungkan dengan anak lembu panggang dengan herba dan rempah-ratus, tuna panggang, daging lembu panggang dan keju penyembuhan sederhana. | Di mana: Space DOC | R $ 100

Legacy Carmenere Gran Reserva 2011 | Aromas ceri, Cassis, pudina dan rempah. Lelangit dengan tubuh yang baik, segar dan halus, tanin firma. Berjalan lancar dengan kambing (dalam pelbagai persediaan) dan keju keras. | Di mana: Wain Vix | R $ 83,70


Cabernet Sauvignon Single Vineyard Las Águilas 2010 | lelangit baldu, dengan nota buah-buahan hitam dan merah, tembakau dan balsamic. Tanin dan keasidan meriah. Menggabungkan dengan daging sembuh dan keju. | Di mana: Space DOC | R $ 130

Legado Syrah Gran Reserva 2011 | tipikal Syrah dari Chile, matang selama 14 bulan dalam tong oak Perancis lama. Rempah dan buah-buahan gelap. Long. Berjalan lancar dengan daging dan sos berat. | Di mana: Cellar Mariana dan Carol | R $ 83

Armida 2008 | Bagi mereka yang telah ditentukan untuk meneroka wang dan rasa, ini adalah bahagian atas anggur. 100% Carmenere dengan sehingga 20 tahun penuaan. Kepekatan dan keanggunan pergi tangan dalam tangan. Menyelaraskan dengan daging permainan. | Di mana: Wain Vix | R $ 350

Lewat Semillon Harvest 2004 Legacy (375ml) | Pencuci mulut wain 100% Semillon. Lelangit manis, kemanisan yang besar, sangat segar. Nota buah-buahan kering, madu dan kulit oren. Ilahi, berjalan lancar dengan pai peken. | Di mana: Wain Vix | R $ 80